lördag 26 mars 2011

Pain de Carottes avec mousse d'artichauts!

För den som inte pluggat inför nästa veckas läxförhör på franska glosor kan jag meddela att den korrekt översatta titeln för detta inlägg är "Morotsbröd med Kronärtskockemousse!". Och hur fenomenalt låter inte det? Kombinationen retade gallfeber på mina smaklökar som inte kunde få nog och det hela urartade i brödbonanza där jag käkade en halv limpa på en gång med massa fina pålägg.
Bara kronärtskockemousse...
Kronärtskockemousse med sugar snaps och alfalfagroddar...
Kronärtskockemousse med zucchini, solrosfrön och schalottenlök, alltsammans lättrostat och kryddat med grön harissa.
Kronärtskockemousse och stjälkselleri!

Oj, höll på att glömma recepten.

Mousse d'artichauts
200-250 g kronärtskockebottnar
Kronärtskockelag
1 vitlöksklyfta
1 msk god olivolja
salt
peppar
en skvätt citronsaft
ett knippe färsk basilika

Häll kronärtskockelagen i ett glas (obs! få inte för dig att hälla ut lagen i vasken eller liknande!). Mixa kronärtskockebottnarna i matberedare till en någorlunda slät smet, tillsätt citronsaft, vitlök, och basilika blad som du rivit till småbitar. Fortsätt mixa. Tillsätt lite av kronärtskockelagen under mixning tills du blir nöjd med konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Och just det. Om det blir kronärtskockelag över ska du så klart fortfarande inte få för dig att hälla ut denna. Ställ i kylen och drick den lite senare när den blivit läskande kall. Apgott, tro mig.

Morotsbröd
50 g jäst
0,5 dl linfrön
8-10 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl rivna morötter
50 g mjölkfritt margarin
4-5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl rågmjöl

Smula ner jästen i en bunke och låt den lösas upp i lite ljummet vatten medan du vispar med degkrokar på låg hastighet. Tillsätt resten av vattnet och rör ner rågmjöl, salt, linfrön, skalade & rivna morötter, smält & avsvalnat margarin. Vispa ihop ingredienserna samtidigt som du tillsätter grahamsmjölet. Rör därefter i vetemjölet under vispning tills dess att degen blivit smidig och något sånär fast. Låt jäsa under duk i en halvtimme. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, forma degen till två limpor (med fördel på en lite nedmjölad bak&knådyta). Lägg upp på plåten och låt jäsa under duk i ytterligare en timme. Grädda i 35 minuter på 175 graders värme.

Förresten! En lite rolig grej med mousse d'artichauts är att när jag hade köpt min burk kronärtskockebottnar och gått runt i några veckor och funderat på att göra just mousse d'artichauts så fick jag ett sms av min käre emigrerade bror där han förklarade att han komponerat något fantastiskt; mousse d'artichauts! Detta helt utan att vi pratat om det. Ibland är det lite lustigt hur syskon tänker.

6 kommentarer:

  1. Des carottes, c'est le shit! ..så att säga :)

    SvaraRadera
  2. Haha japp, uppenbarligen.. Någon annan förklaring till det hela kan jag inte hitta!

    SvaraRadera
  3. it's like two peas in a pot! och eller hur var det sjukt najs. behövde världens största självkontroll att inte äta upp hela grejen när jag gjorde det. schmaskens!

    SvaraRadera
  4. Det var gott så in i bomben. Jag brukar max käka 2-3 skivor bröd i vanliga fall och nu tappa jag räkningen så bortåt över 10 skivor klämde jag nog i mig med massa göttigt på :) schmaskens var ordet!

    SvaraRadera
  5. TITTA TITTA VAD JAG HITTA'
    http://theveganstoner.com/

    SvaraRadera
  6. Naaj va fett, slice! gillar att alla recept presenteras i punktform och avslutas med "MUNCH"!

    SvaraRadera