söndag 2 januari 2011

Tvåtusenochelva

Även på nyår måste man tydligen käka. Trerätters närmare bestämt, och även om jag är lite sen och detta är förra årets nyheter skäms jag inte, för det smakade förbaskat gott (kanske är det också därför jag är sen med att blogga om det, matkoman la sig först nu..?)
Förrätt: Rykande färsk bruschetta.

Huvudrätt: Potatismos med potatolumbs, dill"kött" (recept snott från finfina vego deluxe-boken) samt sallad på hyvlad kålrabbi, tomat, alfalfagroddar och hemmagjord pesto.

Efterrätt: Bananempanadas!

1 pkt vegetabilisk smördeg (250 g)
150 g mörk choklad
1,5 mogna bananer
lite citronjuice
1-1,5 tsk rörsocker

kanel
florsocker


Sätt igång ugnen på 190 grader celsius. Skala bananerna och skiva i tjocka skivor, skär sedan skivorna i fjärdedelar. Hacka chokladen grovt. Blanda bananerna med citronjuice och rörsocker i en skål, häll därpå ner chokladbitarna.


Rulla ut smördegen (de allra flesta smördegarna som finns i vanliga livsmedelsbutiker är veganska) på en plåt, gärna med bakplåtspapper mellan plåten och degen, och skär upp degen i 9 lika stora kvadrater. Fördela banan/chokladblandningen jämt så att lite ligger i varje hörn på samtliga smördegskvadrater. Vik över degen och tryck ihop, med gaffel eller för hand. Pudra med kanel och florsocker. In i ugnen i ca 15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Servera direkt när de blivit klara gärna med glass.


Helt sjukt gott, lite som pain au chocolat men mycket bättre ändå (fransoserna trodde såklart inte att det var möjligt men det var det ju...). Hade inget nyårslöfte för jag tror inte på sånt men om man får avlägga ett i efterhand så blir det nog att tillaga denna efterrätt igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar