måndag 17 september 2012

Kantrellsoppa och surdegsbaguett med bladspenat&vitlöksfyllning



Var hemma hos mina päron i helgen, min morsa och jag kände att kantareller var the way to go och lagade en grymt krämig soppa.

Kantarellsoppa:
900 g färska kantareller (tänk inte ens tanken att laga på konserverade burkkantareller, då är det lika bra att skita i det helt och hållet)
2 rödlökar
7,5 dl havregrädde
olja till stekning
havssalt
svartpeppar
citronjuice
persilja
eventuellt lite vatten

Borsta försiktigt bort jord från svamparna, finhacka löken. Lägg undan några svampar per person som ska äta. Fräs kantarellerna ordentligt i olja, de får gärna få lite stekyta. När svamparna nästan är klara är det dags att fräsa löken. Blanda sedan löken och kantarellerna i en stor kastrull. Låt koka i havregrädde några minuter, mixa slät med hjälp av en mixerstav. Smaka av med lite citronjuice, havssalt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om soppan blivit för tjock. Stek slutligen svamparna du lagt undan och dekorera varje portion med dessa plus persilja.
Surdegsbaguette med spenat&vitlöksfyllning:
125 g frusen bladspenat
30 g frusen persilja
1 solovitlök
ca 0,5 dl olivolja
havssalt
svarpeppar

Mixa alltsammans till slät konsistens i matberedare. Skär fåror i brödet, lägg i en klick i varje fåra och släng in i ugnen några minuter tills det doftar ljuvligt.

Spenat&vitlöksfyllningen räcker till två st långa baguetter. Använd gärna frusen persilja & bladspenat för att uppnå optimal konsistens med oljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar