måndag 20 juni 2011

Påläggstest!

För ett tag sedan fick jag ett försenat födelsedagspaket hemskickat innehållandes bland annat tre för mig helt nya veganska pastejer - straight outta Tyskland! Tyckte att ett litet test vore på sin plats och för att göra pastejerna rättvisa bakades ett grovt bröd med touch av morot. Pastejerna som testades var sorterna "Tandoori"och "Crème Provencale" från för mig tidigare okända märket Allos och gamla goda trotjänaren Tartex nya pastej "Curry-Sesam" .
Först ut: Tartex! Första intrycket är att den är snäppet vassare än de vanliga svenne-tartexsorterna vi har på tub här i landet lagom. Den har en ganska mild och väl avrundad currysmak och även en del söta nyanser av ananas, efter att ha slängt ett getöga på innehållsförteckningen kan det konstateras att den också till mycket stor del också bestod av ananas, borde kanske egentligen ha frontats med på etiketten. Tilläggas bör att jag i vanliga fall inte är jätteglad i ananas i mat (färsk däremot!), men här gjorde den sig riktigt fint, så låt er inte avskräckas.
Näst på tur: Allos "Tandoori"! Mycket fin och krämig smak men samtidigt har Allos lyckats få till ett bra sting utan att pastejen för den sakens skull smakade starkt. Ingefäran kom fram fint, plus i kanten! Allos pastejer består precis som tartex till stor del av näringsjäst, men på något sätt tycker jag att den smaken hamnar lite mer i bakgrunden hos tandoorivarianten.
Sist ut: "Crème Provencale"! Dagens fräschaste! Snäppet krämigare än tandooripastejen och den smakar milt och fint med en drös örter som jag har lite svårt att placera, men lika glad är jag för gött är det alltjämt. Hade kanske blivit ännu bättre med lite mer sälta, men på det stora hela blev jag glatt överraskad. Bra konsistens på Allos pastejer också, något fastare än tartex men ändå lätt att bre ut på mackan när det kurrar i magen.

Men betyg då?

"Curry-Sesam": Stark 3:a av 5. Godare och mer intressant än tartexsorterna som oftast finns i svenska butiker, men hade svårt att stå sig i konkurrensen.

Allos "Tandoori": Svag 5:a av 5! Sjukt göttig pastej! En av de bästa köpe-pastejerna jag käkat tror jag, vilket i sig inte är fy skam.

Allos "Crème Provencale": Stark 4:a av 5 möjliga. Väldigt fräsch och god, men hade inte riktigt samma sting och djup som tandoorin. Dock var den inte långt efter och andraplatsen känns välförtjänt.

Nu är det nog bara att hålla tummarna för att den här typen av pastejer ska börja hitta sin väg till Sverige också och inte bara finnas tillgänglig på den tyska marknaden. Visst, saker har blivit bättre, Astrid&aporna har väl ett fåtal Zwergenwiesesorter och dessutom kan man alltid sno ihop redigt schyssta pålägg själv men ibland är det fint att kunna slänga lite pålägg i korgen. Och ja, tartextuberna i Sverige är goda men för den som är medveten om hur mycket feta grejer som bland annat Tartex producerar och säljer söderöver så kan det lätt kännas lite snopet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar