söndag 20 juni 2010

Destination Deutschland

En smärre bloggtorka rapporteras ha drabbat somliga veganbloggar i Skåneregionen, kunniga på området menar på att det kan bero på en kortare sejour söderut. Orsaken ska enligt uppgift i skrivande stund vara åtgärdad.


Tyskland var sig ganska likt måste jag säga; fungerande järnvägstrafik, ordning och reda, dubbade filmer och givetvis 80 miljoner pers som åker runt i bilar o tutar som galningar och festar hela natten när hemlandet spöat Australien med siffrorna 4-0 i fotbolls-vm. Den största skillnaden jag upplevde jämfört med tidigare besök var nog att något ljushuvud skrek "Usama bin Laden" efter mig på gatan.


Att Tyskland är sig likt innebär följande ur veganaspekt; det råder en enorm köttätarkultur, det finns i de allra flesta städerna inte jättemånga ställen att äta ute på (Berlin borträknat). Låter kanske inte extremt positivt, men sak har tyskarna förstått - vegetabilisk föda är nyttig föda. I hälsokostbutikerna finns ett fantastiskt utbud av veganska livsmedelsprodukter som aldrig tycks sina (Massvis olika sorters pålägg, allt från fejksalami till mummig pumpapastej, sojabratwurst i alla dess smaker, gyros, wienerschnitzel, galet god tofu med olika kryddningar, sojaputenfilets, olika vegetabiliska ostar, soyghurt, ja jag kan hålla på ett tag här..). Kan ni tänka er, det är ungefär som om varje liten stad skulle ha minst en Astrid&Aporna-butik. Tvärfett. Sen är ju utbudet på grönsaker på torgen av en helt annan värld än den man är van vid här uppe i norr.Och i alla vanliga livsmedelsbutiker finns det gott om soja/ris/havremjölk, efterrätter, sojagrädde och vegetabiliskt smör. Särskilt imponerad blev jag av sojamjölken. Alpro har tydligen massa flippade mjölksorter med bland annat macchiatosmak, banansmak och jag tror jag skymtade jordgubb också. Eftersom jag inte är någon större konsument av kaffe testade jag denna fina sojamjölk:

Den var ganska söt, precis som alpros sojamjölk med choklad- respektive vaniljsmak som poppat upp här i Sverige, men väldans god. Mitt betyg svajar någonstans mellan en stark 3:a och en svag 4:a av 5, och får nog ge den en mycket stark trea när allt kommer omkring (sötman drar ner betyget lite).

Oh well, som ni märker kan man leva rätt gött i Tyskland även utanför hufvudstaden (de allra flesta produkterna jag stötte på var dessutom också väsentligt billigare där än här hemma), fast då ska man gärna ha tillgång till kök.

Över&ut

3 kommentarer:

  1. Frank behöver en vegantrip till Tyskland. Är speciellt sugen på att testa bananmjölk:].

    SvaraRadera
  2. Hej Frank! Min bästaste björn i tredje person :) Tyskland borde du absolut åka till om du har tid o resurser, fast jag skulle nog åka till Berlin för att få bästa möjliga veganupplevelse. Förutom ovan nämnt finns där nämligen en veganrestaurangkultur så det står härliga till! Och även en stor drös hippies o konstnärer o allmänt gott folk!

    SvaraRadera
  3. hippies! som moi! kom ner nu snabbt! tänkte gå på v nu i helgen, men känner att jag vill spara yellow till när du kommer ner igen... vill du?
    komkomkom! peppen är hög och temperaturen likaså.

    SvaraRadera