torsdag 25 oktober 2012

Lime&ingefärasås

Mer sås är vad folket behöver! Eller ja, vissa i alla fall. Som när jag höll på att laga en ganska trevlig men inte så spännande rätt med lättkokt broccoli, samt stekt tofu, bladspenat, matvete och rödlök kryddat med grön harissa. Då gjorde jag limesås till och helt plötsligt var tallriken som förvandlad.

Lime&ingefärasås:
1 lime
3 cm ingefära
1 dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
2 tsk vetemjöl
en nypa salt
lite svartpeppar
lite gurkmeja

Pressa limejuice och blanda med vatten i en skål. Skrapa bort skalet på, och finriv sedan, ingefäran. Låt ingefäran ligga och dra i en sil i limevattnet i minst 30 minuter. Smält margarin i en kastrull och vispa varsamt ut mjöl. Häll på limevattnet (utan ingefärabitarna) och låt såsen koka upp. Smaka av med salt, peppar och gurkmeja och låt såsen koka under omrörning på svag värme några minuter tills du är nöjd med dess konsistens.
Ensam kan denna såsen upplevas som lite frän men kombinerar man den med fina, milda råvaror blir det en riktigt angenäm upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar