torsdag 18 oktober 2012

Firefly, Köpenhamn

Är tillbaks från en snabbsväng i Köpenhamn, och oj vad trevligt det var att vara där. Fick hänga på Nörrebro med en av mina favoritpersoner, där en "lille falafel" (tre falafelbollar i pitabröd med grönsaker och hummus) kostar 10 danska kr under lunchtid (kl 10-16, stretchy lunchtider) och färska dadlar kostar 30 pix kilot. På andra sidan sundet passade vi på att besöka rawfood-restaurangen Firefly, som ligger på Frederiksborggade 26. Vid första anblicken är det svårt att gissa att det är ett helveganskt ställe man har att göra med. Ingen punk/aktivist-känsla, utan snarare fancy restaurang & bar med stilren inredning. 

 Vi beställer in dryck i form av färskpressad juice på äpple, zucchini och selleri, samt en exotisk smoothie på ananas, passionsfrukt, banan och mandelmjölk. Båda två får höga betyg, de görs på beställning och smakar milt och lent utan att det blir fegt.
Till huvudrätt spisades en Raw burger gjord på sesam, vete, groddat kamut, champinjon och nötter. Serverades med rå ketchup, en trevlig sallad, pinjenöts&avokadomajonnäs (som visade sig vara precis så krämig som jag hoppats på) och diverse blomblad.
Dessutom åts en vacker quinoasallad med avokado, potatis, sommarens grönsaker samt en röra på paprika.
Vi blev lite skönt mätta men allt vi serverats hade gjort gott intryck och därför tyckte vi att det kändes fel att inte beställa in en efterrätt också. Valet föll på ganache på gojibär och mandelmjölk, som tyvärr inte var lika imponerande som det övriga som serverats. Visst, den var god men bottnen var lite väl torr för sitt eget bästa och jag tyckte nog att det smakade för mycket choklad och ingen plats lämnades åt mandel eller goji.

Sammanfattningsvis är Firefly ett riktigt trevligt ställe. Smakrik, nyttig mat som mättar ordentligt utan att ge den där tegelsten-i-magen-mättnadskänslan, vilket jag personligen ser som något positivt. Personalen var mycket trevlig och inkännande. Minuspoäng blir det för priserna (ja, dyrt är rätt ord) och efterrätten. Betvivlar inte att Firefly har helt fantastiska efterrätter men den vi åt nådde inte hela vägen fram.
Med ett öga för detaljer och fina råvaror kommer Firefly långt. 4 av 5 glada groddar blir betyget.

2 kommentarer:

  1. har tänkt många gånger att jag skulle testa det stället, men det har inte blivit av. kanske ska göra det när jag åker dit på lördag. har du något annat favoritställe i köpenhamn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anni! Klart du ska testa firefly! Nja, jag är inte så bevandrad i den danska huvudstaden som jag hade önskat. Men The Raw Tribe öppnar igen på fredag, ligger på Blågårdsgade 2A och sägs vara riktigt bra.. Lite billigare än firefly dessutom. Hoppas det smakar på andra sidan sundet!

      Radera