söndag 10 juli 2011

Svamp&bladspenatpaj

Gjorde en svamp&bladspenatspaj med vegusto-ost som fick mig att spinna som en liten kattunge. Flera gånger under tillagningsprocessen muttrade jag "...detta blir ju alldeles för mycket fyllning, hur ska det kunna få plats i pajskalet?", men det passade till slut alldeles utmärkt och om någon annan som försöker sig på detta recept under tillagningen plågas av samma frågor kan jag lugna med att konstatera att svamp och spenat bär på enorma mängder vätska som de kommer tappa och därigenom sjunka ihop ordentligt.
Med det sagt - så här går det till:
Släng ihop pajskal.Ingredienser till fyllning:
50 g shiitakesvamp
150 g ostronskivling
250 g champinjoner
400 g bladspenat
1 paket tofuline creamy spread naturell
2 gula lökar
ca 80 g vegusto no-muh-chäs
salt
citronpeppar
muskot
timjan
några msk citronjuice

Hacka löken, skiva svamparna. Woka svamp, lök och bladspenat i olja på hög värme, tills ingredienserna börjar bli smått sladdriga och vätskan runnit ur dem. Separera vätskan från svamp/lök/spenatblandningen, till exempel medelst sil (spara dock vätskan till senare tillfällen, kan bli bra buljong eller såsbas). Häll över ingredienserna i en bunke och tillsätt salt, citronpeppar, muskot, timjan och citronjuice för att sedan smaka av. Rör ner tofuline creamy spread, blanda ordentligt, smaka av ytterligare en gång och korrigera eventuellt kryddningen.
Fyll upp pajskalet med fyllningen.
Riv vegustoosten...

...och strö över pajen.
In i ugnen på 225 grader celsius i cirka 30 minuter. Plocka ut och njut (jag käkade en äppelsallad till... rekommenderas!).

2 kommentarer: