lördag 2 april 2011

Långkok

Så här kan det gå till när det vankas soppa och det finns en önskan om att denna ska bli något lite extra. Ja, vad finns det att göra för att piffa till en soppa utan att för den sakens skull lägga ner oproportionerliga summor pengar på projektet? Ett tips kan vara att tillaga en egen fond, om tid finns vill säga.

Spara smårester (gärna några hundra gram) från din matlagning i en påse i frysen. Blir det en liten lökstump kvar som du inte vet vad du ska ha till? Kasta den i frysen istället för soptunnan. Själv verkade jag ha samlat på mig en blandning på rödlök, gul lök, morötter, pumpa, paprika, tomat, fänkål, palsternacka, rotsellerie, äpple, zucchini, purjolök, kålrot, och kanske lite annat också som jag glömt att det har hamnat där.

Stek blandningen tillsammans med lite salt, persilja, timjan och i olja i en kastrull.
Slå sedan på hett vatten och låt det koka...

...och koka...

...och koka tills de ursprungliga beståndsdelarna knappt går att urskilja mer och violà, du har din fond.

Sen är det ju bara att göra soppa! I mitt fall blev det soppa på potatis, morötter och lök som alltsammans ugnsrostats i förväg, majskorn, selleriestjälkar, vitt vin, ovan nämnda grönsaksfond, koriander, gurkmeja, salt och peppar. Till det bröd med tysk tomatpastej och tysk sojakörv. Fina grejer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar