torsdag 29 juli 2010

Gött mos

Husmanskost kan vara riktigt gott, men i dess traditionella form tycker jag att den ofta är lite tråkig i längden. Jag gillar att experimentera i köket, och tänkte dela med mig av två lyckade försök att göra husmanskosten lite roligare!
Potatis&blomkålsmos

potatis
blomkål
soja/havregrädde alternativt soja/havremjölk
vegetabiliskt margarin
muskot
salt
peppar

Skala potatis och skär i jämnstora bitar. Rensa och skär blomkålen i jämnstora bitar. Mängdförhållandet mellan blomkål och potatis får gärna vara kring 50/50, eller möjligen en liten övervikt åt potatishållet. Börja koka potatis och tillsätt efter ett tag blomkålen i samma kastrull. När potatisen och blomkålen känns lagom mjuka och mosbara hälls vattnet av varpå ingredienserna mosas med en pärstamp. Tillsätt lite havregrädde och margarin för att få rätt konsistens och smaka sedan av med salt, peppar och den givna moskryddan muskot!

Till detta; tzatziki, gyros, orangea plommontomater och haricot verts.



Potatis&broccolimos

Potatis
Broccoli
Paprika
Lök
soja/havregrädde alternativt soja/havremjölk
vegetabiliskt margarin
muskot
salt
peppar

Skala potatis och skär i jämnstora bitar. Rensa och skär broccoli i jämnstora bitar. Mängdförhållandet mellan broccoli och potatis får gärna vara kring 40/60. Börja koka potatis och tillsätt efter ett tag broccolin i samma kastrull. Medan det puttrar på i kastrullen har man tid att hacka upp paprika, finhacka lök och fräsa löken. När potatisen och broccolin känns lagom mjuka och mosbara hälls vattnet av varpå ingredienserna mosas med en pärstamp. Blanda ner den råa paprikan och den välstekta löken. Tillsätt lite havregrädde och margarin för att få rätt konsistens och smaka sedan av med salt, peppar och muskot!

Därtill; rå tomat, baba ganoush och en choritzokorv från astrid & aporna (den var riktigt schysst, 4 av 5 veganskägg får den)!

2 kommentarer:

  1. Hallå Sebastian!
    Jag hittade hit och blev hungrig direkt.
    Jag har lite häftiga bilder på dig från festivalen som du kanske skulle tycka var kul att ha, jag kan mejla över dem ifall du vill.
    Du når mig på: dixiecee@hotmail.com eller via någon av mina bloggar.

    SvaraRadera
  2. Fan, göttiga bilder ändå.. Tack för dom o tack för en grym festival! Animal Liberation!

    SvaraRadera