fredag 31 maj 2013

En passionsfrukts utvecklingsfaser


I början av sin livscykel är passionsfrukten ung och osäker, med en grön hård fasad.

Men sedan inser den värdet av interaktion och då mjuknar utan lite. Som av en slump mognar nu även passionsfruktens estetiska sidor och jag blir plötsligt mycket mer nyfiken på att bekanta mig med dem.



Sen i passionsfruktens tredje utvecklingsfas händer det oväntade - de överger sitt gamla schletna skal och hoppar med huvudet före in i köksstöket. Med lite tur händer detta precis i rätt tillfälle för en blåbärs&passionspaj.

Pajskal:
1 dl vetemjöl
1,5 dl fullkornsmjöl
80 g mjölkfritt margarin
1 msk agavesirap
en skvätt kallt vatten
en liten nypa salt

Blanda mjölsorterna och saltet ordentligt i en skål, knåda ut med rumstempererat margarin och agavesirap. Tillsätt lite vatten och arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i infettad pajform, nagga med gaffel. Låt skalet stå i kylskåp i en timme och slå mot slutet av den timmen på ugnen på 200 grader. In i ugnen i 8-12 minuter, ta sedan ut och låt svalna av en aning.

Fyllning:
4 dl macadamianötter
1-1,5 dl blåbär
10 st stora medjool-dadlar
0,5 dl vatten

Blötlägg nötterna i 3 timmar. Häll av vätskan och låt droppa av ordentligt. Mixa till slät konsistens, tillsätt vattnet fasvis. Kärna ur dadlarna, lägg ner dessa och blåbären med den släta nötmassan och mixa ytterligare. Bred ut fyllningen i pajskalet.

Topping:
2 stora mogna passionsfrukter

Häll ut passionsfrukternas innehåll över pajen, ställ in i frysen i 30-40 minuter. Servera.



2 kommentarer:

  1. Ojojoj! Det där såg riktigt jättegott ut! Fast macadamianötter får man nog ersätta med cashewnötter här i Sverige, om man inte ska använda rostade saltade, vill säga... Vad gör du förresten i Oz och NyZ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var sjukt gött. Ja, det kanske stämmer att macadamia är svårare att få tag i up north, här odlas de friskt. Jag jobbar på ett forskningsprojekt och skriver min magisteruppsats här i Australien, Nya Zeeland var en trevlig avstickare.

      Radera