onsdag 29 maj 2013

When in Auckland

Har hängt i Auckland, New Zealand, med omnejd ett tag och tänkte avlägga en liten rapport om vad jag upplevde där rent matmässigt.
När jag är långt ifrån trakter jag är van vid brukar jag nyfiket fråga angående vilka frukter, grönsaker och andra råvaror som är typiska eller kanske rent utav mer eller mindre unika för platsen. I Australien finns det tydligen en del unika råvaror men de är nästintill helt omöjliga att få tag i. Européerna plockade med sig sina grödor hit och struntade helt i att det redan fanns ett växtliv som var anpassat till landets speciella klimat och situation. Men i Nya Zeeland var det bättre ställt! Det märkte jag främst i mitt möte med Feijoas! Någon slags liten grön frukt som smakmässigt påminner om en blandning mellan kiwi och banan med snäppet svagare sötma. 
På centralt belägna Sunflower Café, 50 High Street, erbjuds en rätt rörig meny fullknökad med östasiatiska och mer västerländska rätter. Fokus ligger på fejkkött, allt är veganskt och kufarna som driver stället är glada och försiktigt vänliga. Jag min kompis tryckte i oss dumplings och "bacon"-burgers till lunch för en billig penning. Långt i från gourmet men bra mockmeat till låga priser.
 Tommy & James står för lokalproducerad krämig kokosglass.
På Karangahape Road, eller K Road som de lokala förmågorna säger, finns en märklig blandning av strippklubbar, Second hand-butiker, Govindasrestauranger och koreanska butiker. I en av de sistnämnda hittades billig vegansk lammkebab, producerad av kinesiska företaget Whole Perfect Food. Löjligt goda spett med bra konsistens, ordentlig hetta och toner av kummin.
Aucklands innerstad har väl sin charm men det bästa tycker jag är närheten till regnskog och fantastiska stränder. Piha sägs en av regionens schysstaste surfstränder. Dit rekomenderar jag verkligen att man styr sin kosa och i närheten av den finns Piha Café. Mysigt, rustikt och på menyn lockar deras veganvänliga kakor (bra och tydlig märkning har de, så man inte råkar ta fel). Jag avnjöt en kokos&bär-cheesecake efter att kroppen fått sitt på surfbrädan.
Nya Zeeland är oerhört mångkulturellt och bland annat finns en stor befolkningsandel med sydöstasiatisk härkomst. Detta medför att man kan äta mat från den regionen snabbt, gott och billigt i princip vart man än befinner sig. Inne i Auckland finns otaliga ställen som säljer maki sushi för cirka 5 spänn biten (stora bitar, uppskattningsvis dubbelt så stora som de brukar vara i Sverige). Finfint oavsett om du är sugen på en bit som lite snacks på vägen eller handplockar lite olika som lunch. Här nedan tempura-tofu med grönsaker och teriyakisås.

Ska jag bara rekommendera ett ställe i Auckland blir det nog Little Bird Organics. Det ligger oväntat på 385 New North Road, i stadsdelen Kingsland, med endast industri och bilhandlare som grannar. Ändå lyckas de få till en gemytlig atmosfär som får mig att glömma rusket utanför. Little Bird Organics har raw food som koncept och anordnar kurser, säljer ingredienser och utrustning samt serverar kakor, tårtor, lunch, soppor, frukost och smoothies. Framme vid disken velade jag länge och väl mellan cake pops, cheesecake med smak av grönt te, hasselnötstårta men slutligen föll valet på deras cashew&hallon-brownie. Ångrar mig inte en sekund.
Vill du unna dig på ett mindre nyttigt vis leverar Whittaker's en del mjölkfria chokladkakor, till exempel 72%-ig med pepparmintfyllning.
Sen finns det givetvis massvis med annat också, på 61 Victoria Street West finns ett Loving Hut som sägs hålla hög kvalitet (om man kan stå ut med sektliknande undertonen) men det hann jag inte besöka, The Cruelty Free Shop är all-vegan men inte heller den hanns med. Nu är jag tillbaks i Australien men något säger mig att detta inte är det sista jag kommer se av NZ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar