onsdag 28 november 2012

Djurvänlig jul

Med mindre än en månad kvar till julafton tycker jag att det är okej att säga att det snart är jul. För att underlätta ett djurvänligt julfirande (oavsett om du själv är vegan, ska bjuda en vegan på julmiddag, själv inte firar jul men vill inspirera någon i din närhet eller om du bara vill göra något för djuren) har jag samlat lite länkar och tips;

Vill du gå på julbord? Pinto magasin har en lista över landets veganska & vegetariska julbord - från Umeå i norr till Malmö i söder. Klicka på bilden för att hitta rätt.

Om du vill ha recept och inspiration till din egen julmat kan du kika på vad jag åt förra året här, och julen innan dess här.

Björn & Hanna på Vegankrubb satte förra året ihop en mycket fin julkalender med allt från kakbak, julklappstips och tips om bästa senapen. Den (och annat julrelaterat från Vegankrubb) hittar du genom att klicka på Vegankrubb-bannern ovan.

Om du hellre vill ha en klassisk, ätbar, adventskalender finns till exempel Moo free's adventskalender - fylld med ljus mjölkfri, ekologisk choklad (finns att köpa bland annat på Astrid och aporna i Malmö).

Om du vill baka klassiska julkakor på djurvänligt vis finns Kakboken.se's nysläppta bok med, just det, klassiska julkakor (klicka på bilden).

Eller om du vill prova på att baka tyska pepparkakshjärtan med svartvinbärsgelé och chokladöverdrag ska du klicka på den här bilden.

Om du, mot förmodan, undrar varför det är en bra grej att skippa julskinkan (om vi bortser från negativ miljöpåverkan och hälsoaspekter) kan du kolla in djurrättsalliansens film vid namn "Ett liv som gris" från 2009 genom att klicka på djurrättsalliansen-loggan. Tyvärr har inte mycket hänt sedan dess. Varning för starka bilder.


Om du tycker att något saknas på den här listan eller om du vill dela med dig av något som har underlättat ditt eget djurvänliga julfirande är det fritt fram att kommentera, så kan listan fyllas på efter hand.

God jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar