söndag 11 november 2012

Pumpapaj med kikärtsstanning

Det är en karg skånsk höst som möter mig när jag går utanför dörren. Den biter sig fast och smeker mina kinder rosiga. Det finns bara ett fåtal saker som lindrar. Varm choklad, te, badkar och pumpapaj. Resten är utfyllnad, så här på höstkanten.

Pajskal:
0,75 dl olivolja
3 dl vetemjöl
0,5 dl vatten

Blanda olja och mjöl till en enhetlig massa, tillsätt sedan vatten och arbeta till en smidig deg. Tryck ut i pajform, nagga med gaffel och förgrädda på 175 grader i 15 minuter.

Fyllning:
650 g muskatpumpa
1 gul lök
1 msk timjan
salt&peppar
olja till stekning

Tärna pumpan till kuber med en sida på ca 2 cm, hacka löken grovt. Stek lök med salt, peppar och timjan i olja tills den mjuknat och tillsätt då pumpan och stek ytterligare några minuter på medelhög temperatur.

Kikärtsstanning:
0,5 dl kikärtsmjöl
3 dl sojamjölk
0,5 tsk mald muskot
1 msk vetemjöl
0,5 dl olivolja
0,75 tsk salt
några varv på pepparkvarnen

Hetta upp olja i en kastrull och vispa ner vetemjöl & kikärtsmjöl utan att klumpar bildas. Tillsätt muskot, salt och peppar, och häll därefter på sojamjölken. Låt koka upp under omrörning och låt puttra tills stanningen tjocknat något.

Fyll upp pajskalet med fyllning och häll över stanningen. Dekorera med 1/2 orange paprika skivad i tunna skivor. In i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter.

4 kommentarer:

  1. pumpor är bra grejer!
    typ som kojor och vitkål!

    SvaraRadera
    Svar
    1. yes! pumpan är min favorit!! Gärna i kombination med kojor eller vitkål. eller badkar.

      Radera
  2. Supergod pumpapaj! Muchas gracias!

    SvaraRadera