söndag 13 november 2011

Vegan Cream Sheese!

Vegansk mjukost à la philadelphia-style finns att köpa i nästan var och varannan större matbutik till i princip samma pris som det animaliska alternativet. Bröd är ofta veganskt och finns också att köpa typ överallt. Men det är rätt gött med hemmagjort, både när det gäller bröd och pålägg. Gott, nyttigt, billigt, you know the perks. Tänkte presentera två trevliga varianter.
Valnötsbröd:
50 gram jäst
6 dl vatten
2 msk sirap
3 tsk salt
100 gram valnötter, hackade
0,5 dl linfrön (hela)
0,5 dl pumpakärnor
3 dl dinkelmjöl
2 dl lantbrödsmjöl
9 dl vetemjöl special

Värm vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och rör
sedan ut jästen med en del av vattnet. Tillsätt övriga ingredienser. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt. Jäs övertäckt i cirka 40 minuter. Knåda degen och forma till 2 bröd. Alternativt smörj 2 formar och dela degen mellan dessa två. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Ugnsvärme 225 grader. Grädda i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader efter 10 minuter. Fortsätt grädda i cirka 35 minuter.
2 dl mandlar
2 msk sojamjölk
0,5 dl finhackad gräslök
2 msk senap
25 g mjölkfritt margarin
salt
peppar
1-2 vitlöksklyftor

Blötlägg mandlarna i några timmar så att skalet lätt kan pillas bort. Ta bort mandelskalet och låt mandlarna rinna av lite. Mixa därefter mandlarna till ett mycket fint pulver, tillsätt sedan sojamjölk, senap och rumstempererat margarin. Rör ner gräslök och pressad vitlök, smaka av med salt och peppar.

Toppa med skivad paprika eller tomat eller vad du föredrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar