fredag 4 november 2011

Lins&zucchinibiffar med potatis&kålrotsgratäng

Detta käkade jag härförleden, och det blev himla gott. Inget avancerat egentligen utan bara gammal vanlig husmanskost. Fast det är ju inte fel det heller. Gjorde sig fint i lunchlådan också dessutom!

Lins&zucchinibiffar:
2 dl röda linser
2/3 zucchini
2-3 dl havregryn
20-30 droppar tabasco
mejram
salt

Koka linserna, häll av vattnet. Riv zucchinin fint och pressa ur lite vätska. Blanda i en bunke med linserna och havregryn, knåda tills massan går att forma till biffar. Tillsätt tabasco, mejram och salt och smaka av. Stek i olja några minuter per sida.

Det kanske låter som mycket tabasco men slå ut det på typ 10 biffar så blir det faktiskt inte så farligt mycket per biff (sen gillar jag det dock lite starkt också, vad som är lagom för mig kanske inte är lagom för dig..).

Potatis&kålrotsgratängen blev väldans god och egentligen är det inga konstigheter alls, du behöver följande;
ungefär lika delar kålrot och potatis
gul lök
ströbröd
1 pkt havregrädde
mjölkfritt margarin
muskot
svartpeppar
salt

Skala kålroten, tvätta potatisen och skär båda i stavar. Skiva löken tunt. Lägg vartannat lager potatis, vartannat kålrot i en ugnsfast form och lägg lök, tunt hyvlat margarin, muskot, peppar och salt mellan varje lager. När formen är full hälls havregrädden över gratängen och allra högst på toppen strös ströbröd. In i ugnen på 200 grader tills gratängtoppen fått färg, dra ner värmen till 175 grader och låt havregrädden få puttra. Ta ut gratängen efter sisådär en 40 minuter.

Är det en riktigt stor batch gratäng kan du ta två paket havregrädde. Mums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar