tisdag 8 november 2011

Rödbetskaka

Ibland får man unna sig något sött. Somliga gånger för att man förtjänar det och andra gånger för att man helt enkelt bara behöver det. Jag pratar om något som dietisten skulle sagt ajabaja om och viftat besviket med fingret. Men jag har ingen dietist, däremot har jag både stunder då jag förtjänar och behöver något lite extra gött. Rödbetskaka blev det denna gången, den är inte alltför olik sin lite mer klassiska kusin morotskakan men på vissa punkter skiljer de sig åt. Rödbetskakan har tillexempel en subtil och svårslagen eftersmak. Morotskaka är också väldigt trevligt, men jag sitter ändå i detta nu och grubblar över om inte rödbetskakan drar det längre strået. Behöver nog ett målfoto här.


Så här färggrann var den innan den hamnade i ugnen, men efter lite tid i hettan dämpades
kulören till en vacker brun ton. Så här får du gå till väga om du vill uppleva det samma:
Rödbetskaka:
Grund:
3 dl vetemjöl
2 msk majsmjöl
2,5 dl rårivna rödbetor
1,5 tsk kanel
2 dl valnötter
0,5 tsk muskot
0,75 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2,5 dl sojamjölk
2 dl socker
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja

Glasyr:
1,5 dl florsocker
1 pkt tofuline creamy spread naturell
1,5 msk mjölkfritt margarin

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda sojamjölk och vinäger i en skål och rör om ordentligt. Blanda mjöl, bakpulver, majsmjöl, muskot, kanel, bikarbonat och salt i en annan skål. Rör därefter ner olja, socker och vaniljsocker i skålen med sojamjölk och vinäger. Blanda omsorgsfullt. Tillsätt mjölblandningen till sojamjölksblandningen under ständig omrörning. Rör ner rivna rödbetor och brutna valnötter. Smörj en kakform med fett, förse den också med lite ströbröd. In i ugnen i 40-45 minuter eller tills du kan sticka med en tandpetare i mitten av kakan utan minsta kladd. Låt margarinet stå i rumstemperatur tills det mjuknat och mixa med övriga glasyringredienser. Bre på toppen av kakan när den svalnat.


Jag ska varken hymla eller skryta om denna kakan, men.. den var fantastiskt god.

2 kommentarer:

  1. Wiii! Det verar jättegott och visst ska man unna sig ibland (ofta!)!!

    SvaraRadera
  2. Eller hur! Man får och bör unna sig lite ibland :)

    SvaraRadera