måndag 18 februari 2013

BBQtempeh-burgare med avokado&wasabi-mayonnaise plus morots&apelsin-slaw

Tempeh är en av mina absoluta favoritprodukter och jag har många gånger funderat över att skiva den härligt nötiga, krämiga proteinkakan och låta skivorna spela huvudrollen i en burgare. Fast det där med huvudrollen blev ingen självklarhet när allt kom omkring. Men jag tror att bästa biroll delades ut till avokado&wasabi-mayonnaisen.

Avokado&wasabi-mayonnaise:
1 medelstor mogen avokado
3/4 tsk wasabipasta
ca 1 msk olivolja
ca 1msk citronjuice
salt

Halvera och gröp ur avokadon. Mixa fruktköttet tillsammans med wasabi, olja och citron, med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt.

BBQ-tempeh:
200 g tempeh
1/2 dl tamari
2 tsk rapsolja
1 tsk ljus sirap
1/2 tsk rökt ungerskt paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 vitlöksklyfta
4 tsk vinäger

Blanda tamari, olja, sirap paprikapulver, cayenne, pressad vitlök och vinäger i en kopp. Skiva tempehn i skivor med en tjocklek på omkring 0,5 cm. Lägg tempehskivorna i en form, häll över marinaden och låt dra i minst 30 minuter, gärna lite längre. Vänd skivorna då och då, och stek sedan på hög värme i olja tills skivorna fått fin yta på vardera sida.

Åts inklämt mellan två skivor fullkornsrågbröd tillsammans med chili-paprikaröra, romansallat och tomat. Bredvid hamnade en morots&apelsin-slaw plus rostade solrosfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar