måndag 25 juni 2012

Midsommar 2012

Jag ska inte ljuga, jag är ingen erfaren midsommarfirare. Denna midsommar var blott min 4:e firade i ordningen och varje gång har jag behövt fråga runt bland folk om vad som egentligen äts på denna högtid. Och aldrig blir jag helt klok. Sprit, sill och potatis verkar vara den genomgående röda tråden. Men vad gör väl det att jag inte kan redogöra för hur ett traditionellt midsommarbord ser ut? Jag kan laga schysst käk ändå, och traditioner kommer ju alltid förändras med tiden och det är jag gärna delaktig i.

På min midsommartallrik hamnade kokt nypotatis, senapsaubergine, veefbitar från Astrid&aporna, dillpesto samt en sallad på kronärtskockehjärtan, salladslök och grillad paprikadressing. Enkelt men ljuvligt.
Dillpesto:
40 g rensad färsk dill
2,5 nävar valnötter
ca 0,5 dl olivolja
1 tsk crema di balsamico
salt
svartpeppar
en skvätt citronjuice
1 vitlöksklyfta

Mixa valnötter till grovkorningt pulver med hjälp av en matberedare. Tillsätt färsk dill, olja, crema di balsamico och pressad vitlök och fortsätt mixa tills du uppnått en lagom slät konsistens (tillsätt mer olivolja om du önskar lösare konsistens). Smaka av med salt, svartpeppar och citronjuice.

5 kommentarer:

  1. Hahaha, om du har lärt dig att sill och sprit är det viktigaste att äta på midsommar, så har du nog lärt dig grunden till ALLA svenska högtider är jag rädd. Variationen är minimal - det är sill och starksprit vid jul, påsk och midsommar. Lägg till skinka till jul, ägg till påsk och färskpotatis + jordgubbar till midsommar, så har du den svenska mattraditionen i ett nötskal. Köttbullar, korv och Janssons frestelse vill många också ha - fast det duger vid alla högtider såväl som till vardags. Själv njuter jag av att vara vegan och i alla fall variera mig lite mer - med röd- och brysselkål till jul, inget firande till påsk och färskpotatis till midsommar (eftersom det nästan är gratis just till denna helg).

    SvaraRadera
  2. Ser ut som att du fick till massor av smarrigt!

    Jo, visst finns det traditionell mat den här högtiden som alla andra. Jag är dock allt annat än traditionell och brukar gå på vad jag känner för att äta/laga mer än vad som 'måste' finnas på bordet. Jordgubbar och färskpotatis i någon variant brukar dock vara återkommande midsommarinslag just hos mig. Resten varierar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, gött att få lära sig lite. En och annan jordgubbe slank också ner på kvällskvisten. Jordgubbar och färskpotatis i en och samma rätt?

      Radera
  3. Instämmer i föregående talare. :)

    Du som lagar så mycket gott - jag kollar ofta in dina recept :) - har inte du något att bidra med till pannkakstävlingen innan den stänger? (http://vegoeco.blogspot.se/2012/03/tavling-efterlysning-basta-receptet-pa.html)

    SvaraRadera