fredag 21 december 2012

Pepparkaksformar med chokladmousse och kaneldoppad apelsin

På måndag är det julafton, och det blir ju som vi alla vet ingen riktig jul om vi inte vältrar oss i gottigheter. Socker, julklappar och granbarr om vartannat, den berömda lager-på-lager-principen gäller även här.


Men hur ska vi gotta oss? Ska vi gotta oss i det gamla traditionella för att det helt enkelt alltid varit så, eller kan vi kanske unna oss att vara lite nytankande? Skapa nytt. Nya traditioner och kreationer. Det vill jag. Därför gjorde jag pepparkaksformar fyllda med chokladmousse och toppade med kaneldoppad apelsin. Jag tror på att remixa.

Pepparkaksform:
ca 25 st normalstora pepparkakor
ca 75 g mjölkfritt margarin
ca 10 st muffinsformar

Sätt ugnen på 175 grader celsius. Krossa eller mixa pepparkakorna till ett fint pulver. Smält margarinet och häll ner i pepparkakssmulet, blanda ordentligt. Tryck ut smeten i formarna (tryck upp ordentligt på kanterna så att du får plats med mycket chokladmousse). Sätt in formarna längst ned i ugnen, och ta ut efter 5-6 minuter. Låt formarna svalna.

Chokldmousse:
200 g mörk choklad (ca 50% kakaohalt)
0,5-0,75 dl sojavispgrädde (jag använde alpros visp-variant men det funkar säkerligen finfint med vilken vegetabilisk efterrättsgrädde som helst)

Smält chokladen i ett vattenbad, rör ner grädden när det inte finns några chokladklumpar kvar. Blanda väl. Häll upp mousset i pepparkaksformarna och ställ in i frysen en stund tills mousset stelnat en aning.

Kaneldoppad apelsin:
1 apelsin
socker
kanel

Blanda dubbelt så mycket socker som kanel i en skål, skär apelsinen i lämpliga bitar och doppa ordentligt i kanelblandningen så att apelsinens fruktkött täcks helt. Dekorera bakelserna.

2 kommentarer: