tisdag 25 december 2012

God jul

Så här såg jultallriken som jag åt igårkväll ut. Så till alla som oroar sig för att jag går miste om julbordets härligheter eller att jag skulle magra av, don't worry. Allt är som det ska.

Det är lite lustigt egentligen, för vi hade kommit överens om att vi i år inte skulle göra ett stort julbord med närmare 15 olika smårätter. Vi skulle istället göra det hela mer som en vanlig måltid, måhända med lite extra lyxigheter i kanterna och inspiration hämtad från julbordet. Hellre flera fina måltider under julledigheterna än att äta samma mat en vecka i sträck. I den frågan var vi eniga redan tidigt på höstkanten men så närmade sig den 24e och det började bli dags att sätta sig ner och bestämma sig för vad som faktiskt skulle smeka våra gommar på julafton. Vissa saker plockar man bara inte bort, och andra saker lät så spännande att de tvunget skulle vara med och helt plötsligt satt vi där igår med ett fullproppat julbord igen. Kanske blev det till och med lite mer i år än hur det brukar se ut i vanliga fall. Ett kapitalt misslyckande, som så här i efterhand ändå känns väldigt härligt.
Pistage&dillpesto:
2,5 dl skalade, rostade och saltade pistagenötter
ca 0,75 dl fin olivolja
ca 180 g färsk dill
en skvätt balsamvinäger
1/2 solovitlök
en nypa havssalt

Mixa nötterna till ett relativt fint pulver i en matberedare, rensa bort dillstjälkarna. Tillsätt dillen och fortsätt mixa tills dillen och pistagen blandats väl. Häll ner olja samt pressad vitlök och fortsätt mixa, smaka sedan av med balsamvinäger och salt.
Soltorkad tomathummus:
12 st soltorkade tomater (med fördel inlagda)
275 g kokta kikärtor
0,5 dl olivolja
citron
salt
svartpeppar
1/2 solovitlök
eventuellt vatten

Mixa tomaterna till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Tillsätt ungefär hälften av kikärtorna och fortsätt mixa tills allt blandats väl. Häll därefter ner olivolja, resterande kikärtor, pressad vitlök och färskpressad citronjuice efter behag och mixa återigen till slät konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om konsistensen känns alltför fast.
Apelsinmarinerade morötter. Vet att detta inte ser mycket för världen ut, men ibland kan de ljuvligaste smakeskapaderna gömma sig bakom relativt sparsmakade bokomslag.

3 normalstora morötter
2 apelsiner
2 tsk brunt farinsocker
en nypa salt
1 tsk olivolja

Skala morötterna och skär i sneda slantar. Låt morotsslantarna koka i några få minuter, så att de fortfarande har klart tuggmotstånd men inte för den sakens skull är råa. Häll av vattnet och låt morötterna svalna en aning. Blanda i en skål färskpressad apelsinjuice, farinsocker, salt och olivolja. Vispa tills farinsockret löst sig helt i vätskorna. Rör ner morötterna i marinaden och låt det hela stå i kylen minst några timmar innan servering. Rör om då och då. Servera svalt.
Astrid&apornas prinsesskorv, falafel och hemmagjorda göttebullar på röda linser, hasselnöt och välnöt med smak av mejram och koriander.
 En nykomling var denna - dragonsenapen. Aldrig smakat förr och blev överraskad men glad när jag fick syn på den vid julbordet. Fantastiskt god smak, enda invändningen jag har är att den var så intensiv och koncentrerad att den blev rätt svår att dosera.
 Saffransrisoni med persilja och marinerade kronärtskockor.
 Den klassiska och högst oundvikliga potatisgratängen.
 Senapsaubergine, enligt det gamla goda receptet.
Rödbetssallad:
8 små rödbetor
1 äpple
1 dl sojamjölk
1 dl havregrädde
2 dl solrosolja
1,5 msk skånsk senap
en liten skvätt vitvinsvinäger
salt
peppar
chilipulver eller cayenne

Koka rödbetorna med skal på tills de glider av en gaffel när du provsticker. Skrapa av skalet, skär betorna i stavar eller tärningar och låt svalna. Häll under tiden upp havregrädde, sojamjölk, vinäger, olja och senap i ett högt, smalt kärl och mixa med en mixerstav i någon minut. Smaka av med salt, peppar och chili och fortsätt mixa. När du har en krämig jämn konsistens är det dags att tärna äpplet för att sedan blanda äpple, rödbeta och dressing i en skål. Låt stå kall fram tills servering.

Förutom detta hamnade senapsgriljerad rövfri skinka och gourmetkorven ÅH (båda från astrid & aporna) plus den obligatoriska rödkålen som syns på översta bilden.

6 kommentarer:

  1. Wow vilket julbord! Är ni alla vegetarianer/veganer? Själv får jag slåss med en massa köttätare så jag brukar inte orka laga så mycket olika, särskilt inte när man bara är hemma ett par dagar.

    Tack själv för det du skrev! Har haft väldigt lite blogginspiration och ork. Tänker ofta att jag borde ta tag i det, men sen rinner det ut i sanden. Kanske lägger jag upp något snart; känns ju himla tråkigt om jag bara ska sluta helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte sluta, Anni! Det vore riktigt trist..

      Vi är en salig blandning. En vegan, en vegetarian, en som äter vegetariskt + fisk och en som äter kött men har varit vegetarian. Men det veganska julbordet uppskattas så jag får styra och ställa rätt mycket, vilket såklart är sjukt gött.

      Radera
  2. Ser väldigt smarrigt ut! Testa förresten att marinera kokta rödbetor i apelsin, kanongott!

    SvaraRadera