måndag 24 juni 2013

Selleripesto och fantastisk tahini


Har hittat den godaste tahinin jag någonsin smakat! Märket heter Mayver's, burkarna är fina som få och tahinin är gjord på oskalade sesamfrön (dvs mer nyttigheter). Den smakar som rostade sesamfrön och har en nästan lite rökig svans. Vanligtvis har jag oerhört svårt för att hitta tahinisorter som går att äta på macka, men denna går nog faktiskt an.
Men det blir givetvis lite roligare om det hela piffas upp lite, exempelvis med selleripesto. En fördel med Australien är att du, till skillnad från up north, får med dig väldigt mycket blast när du handlar grönsaker på ditt lokala supermarket. Blasten är ofta bra mat som vi i norden av någon anledning har en förkärlek till att kapa och slänga, fastän det går hur bra som helst att använda den i soppor, sallader, som garnering eller i pesto.

Selleripesto:
2 dl blekselleriblast
1/2 dl fin olivolja
en nypa salt
två nävar valnötter (jag har små nävar)
en halv citron

Mixa valnötterna till ett relativt fint pulver. Rensa blasten från små kvistar. Lägg ner blast, olja, salt, finrivet citronskal och citronsaft i behållaren och fortsätt mixa tills blasten inte längre ser ut som blad och hela blandningen fått en vacker grön ton. Serveras sval.

söndag 16 juni 2013

Enkel wok

Ibland är det bästa det enkla. Wok är ett bevis på det. Men personligen tycker jag att tofu gör sig bäst när den har en rätt knaprig yta men ändå blivit genomstekt. Därför plockar jag gärna fram tofun innan, tärnar och steker på hög värme (eller bakar i ugnen) Tills den där fina stekytan trätt fram. Denna gången stekte jag i rostad sesamolja. Sedan vänder jag bara ner den i wokpannan när resten av woken är näst intill klar, mest för att det är lätt att blanda i en wokpanna.

250 g fast naturell tofu
några tsk sesamolja gjord på rostade sesamfrön

3 vårlökar
1 näve böngroddar
2-3 nävar babyspenat
1,5 dl finstrimlad vitkål
lite citrongräs
lite chilipulver
tamari efter smak

Strimla vitkål, lök, citrongräs och woka i väl upphettad panna. Vänd ner böngroddar och spenat tillsammans med chilipulver och en skvätt tamari. rör om ordentligt. Blanda ner den förberedda tofun och servera.