måndag 24 juni 2013

Selleripesto och fantastisk tahini


Har hittat den godaste tahinin jag någonsin smakat! Märket heter Mayver's, burkarna är fina som få och tahinin är gjord på oskalade sesamfrön (dvs mer nyttigheter). Den smakar som rostade sesamfrön och har en nästan lite rökig svans. Vanligtvis har jag oerhört svårt för att hitta tahinisorter som går att äta på macka, men denna går nog faktiskt an.
Men det blir givetvis lite roligare om det hela piffas upp lite, exempelvis med selleripesto. En fördel med Australien är att du, till skillnad från up north, får med dig väldigt mycket blast när du handlar grönsaker på ditt lokala supermarket. Blasten är ofta bra mat som vi i norden av någon anledning har en förkärlek till att kapa och slänga, fastän det går hur bra som helst att använda den i soppor, sallader, som garnering eller i pesto.

Selleripesto:
2 dl blekselleriblast
1/2 dl fin olivolja
en nypa salt
två nävar valnötter (jag har små nävar)
en halv citron

Mixa valnötterna till ett relativt fint pulver. Rensa blasten från små kvistar. Lägg ner blast, olja, salt, finrivet citronskal och citronsaft i behållaren och fortsätt mixa tills blasten inte längre ser ut som blad och hela blandningen fått en vacker grön ton. Serveras sval.

1 kommentar: