tisdag 25 december 2012

God jul

Så här såg jultallriken som jag åt igårkväll ut. Så till alla som oroar sig för att jag går miste om julbordets härligheter eller att jag skulle magra av, don't worry. Allt är som det ska.

Det är lite lustigt egentligen, för vi hade kommit överens om att vi i år inte skulle göra ett stort julbord med närmare 15 olika smårätter. Vi skulle istället göra det hela mer som en vanlig måltid, måhända med lite extra lyxigheter i kanterna och inspiration hämtad från julbordet. Hellre flera fina måltider under julledigheterna än att äta samma mat en vecka i sträck. I den frågan var vi eniga redan tidigt på höstkanten men så närmade sig den 24e och det började bli dags att sätta sig ner och bestämma sig för vad som faktiskt skulle smeka våra gommar på julafton. Vissa saker plockar man bara inte bort, och andra saker lät så spännande att de tvunget skulle vara med och helt plötsligt satt vi där igår med ett fullproppat julbord igen. Kanske blev det till och med lite mer i år än hur det brukar se ut i vanliga fall. Ett kapitalt misslyckande, som så här i efterhand ändå känns väldigt härligt.
Pistage&dillpesto:
2,5 dl skalade, rostade och saltade pistagenötter
ca 0,75 dl fin olivolja
ca 180 g färsk dill
en skvätt balsamvinäger
1/2 solovitlök
en nypa havssalt

Mixa nötterna till ett relativt fint pulver i en matberedare, rensa bort dillstjälkarna. Tillsätt dillen och fortsätt mixa tills dillen och pistagen blandats väl. Häll ner olja samt pressad vitlök och fortsätt mixa, smaka sedan av med balsamvinäger och salt.
Soltorkad tomathummus:
12 st soltorkade tomater (med fördel inlagda)
275 g kokta kikärtor
0,5 dl olivolja
citron
salt
svartpeppar
1/2 solovitlök
eventuellt vatten

Mixa tomaterna till en slät puré med hjälp av en mixerstav. Tillsätt ungefär hälften av kikärtorna och fortsätt mixa tills allt blandats väl. Häll därefter ner olivolja, resterande kikärtor, pressad vitlök och färskpressad citronjuice efter behag och mixa återigen till slät konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om konsistensen känns alltför fast.
Apelsinmarinerade morötter. Vet att detta inte ser mycket för världen ut, men ibland kan de ljuvligaste smakeskapaderna gömma sig bakom relativt sparsmakade bokomslag.

3 normalstora morötter
2 apelsiner
2 tsk brunt farinsocker
en nypa salt
1 tsk olivolja

Skala morötterna och skär i sneda slantar. Låt morotsslantarna koka i några få minuter, så att de fortfarande har klart tuggmotstånd men inte för den sakens skull är råa. Häll av vattnet och låt morötterna svalna en aning. Blanda i en skål färskpressad apelsinjuice, farinsocker, salt och olivolja. Vispa tills farinsockret löst sig helt i vätskorna. Rör ner morötterna i marinaden och låt det hela stå i kylen minst några timmar innan servering. Rör om då och då. Servera svalt.
Astrid&apornas prinsesskorv, falafel och hemmagjorda göttebullar på röda linser, hasselnöt och välnöt med smak av mejram och koriander.
 En nykomling var denna - dragonsenapen. Aldrig smakat förr och blev överraskad men glad när jag fick syn på den vid julbordet. Fantastiskt god smak, enda invändningen jag har är att den var så intensiv och koncentrerad att den blev rätt svår att dosera.
 Saffransrisoni med persilja och marinerade kronärtskockor.
 Den klassiska och högst oundvikliga potatisgratängen.
 Senapsaubergine, enligt det gamla goda receptet.
Rödbetssallad:
8 små rödbetor
1 äpple
1 dl sojamjölk
1 dl havregrädde
2 dl solrosolja
1,5 msk skånsk senap
en liten skvätt vitvinsvinäger
salt
peppar
chilipulver eller cayenne

Koka rödbetorna med skal på tills de glider av en gaffel när du provsticker. Skrapa av skalet, skär betorna i stavar eller tärningar och låt svalna. Häll under tiden upp havregrädde, sojamjölk, vinäger, olja och senap i ett högt, smalt kärl och mixa med en mixerstav i någon minut. Smaka av med salt, peppar och chili och fortsätt mixa. När du har en krämig jämn konsistens är det dags att tärna äpplet för att sedan blanda äpple, rödbeta och dressing i en skål. Låt stå kall fram tills servering.

Förutom detta hamnade senapsgriljerad rövfri skinka och gourmetkorven ÅH (båda från astrid & aporna) plus den obligatoriska rödkålen som syns på översta bilden.

fredag 21 december 2012

Pepparkaksformar med chokladmousse och kaneldoppad apelsin

På måndag är det julafton, och det blir ju som vi alla vet ingen riktig jul om vi inte vältrar oss i gottigheter. Socker, julklappar och granbarr om vartannat, den berömda lager-på-lager-principen gäller även här.


Men hur ska vi gotta oss? Ska vi gotta oss i det gamla traditionella för att det helt enkelt alltid varit så, eller kan vi kanske unna oss att vara lite nytankande? Skapa nytt. Nya traditioner och kreationer. Det vill jag. Därför gjorde jag pepparkaksformar fyllda med chokladmousse och toppade med kaneldoppad apelsin. Jag tror på att remixa.

Pepparkaksform:
ca 25 st normalstora pepparkakor
ca 75 g mjölkfritt margarin
ca 10 st muffinsformar

Sätt ugnen på 175 grader celsius. Krossa eller mixa pepparkakorna till ett fint pulver. Smält margarinet och häll ner i pepparkakssmulet, blanda ordentligt. Tryck ut smeten i formarna (tryck upp ordentligt på kanterna så att du får plats med mycket chokladmousse). Sätt in formarna längst ned i ugnen, och ta ut efter 5-6 minuter. Låt formarna svalna.

Chokldmousse:
200 g mörk choklad (ca 50% kakaohalt)
0,5-0,75 dl sojavispgrädde (jag använde alpros visp-variant men det funkar säkerligen finfint med vilken vegetabilisk efterrättsgrädde som helst)

Smält chokladen i ett vattenbad, rör ner grädden när det inte finns några chokladklumpar kvar. Blanda väl. Häll upp mousset i pepparkaksformarna och ställ in i frysen en stund tills mousset stelnat en aning.

Kaneldoppad apelsin:
1 apelsin
socker
kanel

Blanda dubbelt så mycket socker som kanel i en skål, skär apelsinen i lämpliga bitar och doppa ordentligt i kanelblandningen så att apelsinens fruktkött täcks helt. Dekorera bakelserna.

onsdag 19 december 2012

Simpel soppa mot svala vindar

Vintertid. Igenfruset cyckellås. Snålblåst. Pumpa. Soppa.

Pumpasoppa:
600 g pumpa
1 gul lök
5 dl havregrädde
ca 1 msk äppelvidervinäger
muskot
salt
vitpeppar
olivolja
vatten

Skala lök och pumpa, hacka löken fint och tärna pumpan (rensa bort frön, torrosta, ställ undan). Fräs lök och pumpa i olja tillsammans med muskot tills löken mjuknat. Slå på vatten så att ingredienserna täcks nätt och jämt. Koka på måttlig temperatur tills pumpan mjuknat nog att mixas. Mixa soppan slät tillsätt sedan grädde, smaka av med salt, vitpeppar, vinäger och låt puttra några minuter på eftervärmen.

Sen vill jag komma med ett tips som höjer nästan varje soppa ett snäpp men samtidigt är så banalt och enkelt att jag nästan rodnar när mina fingrar nu smattrar över tangentbordet. Krutonger, såklart. Har du några skivor ljust bröd över? Det kan vara ganska torra och tråkiga historier, spelar ingen roll. Tärna brödbitarna och torr-rosta tillsammans med en gnutta salt och nypressad vitlök. Rosta under omrörning tills krutongerna fått lite färg i kanterna. Om man vill götta sig ännu mer kan man slänga ner en liten, liten (menar verkligen liten, annars är risken att krutongerna blir degiga och det är ju inte tanken - tvärtom) skvätt olivolja och lite örter efter behag.

tisdag 18 december 2012

Gräddstuvad kastanj med sojafärsbullar och granatäpple

"Det här är som julmat, fast bättre!". Så lät det faktiskt när detta serverades. Det var inte jag som avlade utlåtandet men jag höll med och tyckte det var en träffande beskrivning. Julmat med en twist som möter centraleuropa. Denna måltid avnjöts passande nog på kastanjegatan.

Gräddstuvad kastanj med grönkål:
1/2 purjolök
200 g fryst grönkål
200 g förkokt eller förrostad kastanj
en hutt havregrädde
1/2 citron
salt
peppar
muskot
olja

Hacka löken tunt, stek i olja tillsammans med muskot. Tillsätt kastanjer när löken mjuknat. Tillsätt grönkål efter någon minut och fortsätt steka tills den tinat ordentligt. Häll ner havregrädde efter humör, smaka av med salt, peppar och färskpressad citron. Låt koka in i några minuter.
Göttbullarna gjordes ungefär på det här sättet men utan rökarom,  istället med extra kikärtsmjöl plus basilika. Till det ugnsbakad zucchini och färskt granatäpple.